Μαμά

Πώς θα προστατεύσετε τα ωάρια, το σπέρμα και τη γονιμότητα κατά τη διάρκεια του Πάσχα

Τι πρέπει να προσέξετε το Πάσχα αν προσπαθείτε να κάνετε παιδί.

Η υπερβολική ζάχαρη, το πολύ αλκοόλ και τα πολλά επεξεργασμένα και με συντηρητικά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Μπορεί να επηρεάσει τα ωάρια μιας γυναίκας, το σπέρμα ενός άνδρα και μπορεί να επηρεάσει τα αναπαραγωγικά όργανα που χρησιμοποιείτε για να αποκτήσετε παιδί. Αυτό είναι πλέον γνωστό ως ιατρικό γεγονός.

Θα πρέπει τα ζευγάρια να φροντίσετε το σπέρμα σας και τα ωάρια σας!

test-gonimotitas.jpg

ΟΧΙ στην υπερβολική ζάχαρη

Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι η σταθερά υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βοστώνης διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός μόνο αναψυκτικού την ημέρα μείωσε τα ποσοστά σύλληψης στις γυναίκες κατά ένα τέταρτο και στους άνδρες κατά ένα τρίτο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τις αναπαραγωγικές ορμόνες και να βλάψει την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος.

Όσο περισσότερο τρώμε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τόσο αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα το σώμα μας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά την αναπαραγωγική υγεία.

ΌΧΙ στην υπερβολική κατανάλωση του αλκοόλ

Η κατανάλωση δύο έως τεσσάρων μεζούρων αλκοολούχων ποτών την ημέρα κατά μέσο όρο (14-28 ποτά κατανεμημένα σε όλη την εβδομάδα) θεωρείται βαριά κατανάλωση και είναι επικίνδυνη για την υγεία σας .

Έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στους άντρες μπορεί να μειώσει την παραγωγή τεστοστερόνης, να ρίξει τη λίμπιντο (το ενδιαφέρον για σεξ), να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία και να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος. Αν και υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί για τη βαριά και επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο ακόμη και η κατανάλωση τριών μεζούρων αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετή για να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Μια μελέτη με περισσότερους από 1200 Δανούς άνδρες ηλικίας 18-28 ετών διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπιναν πέντε μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (περίπου τρεις μπύρες ή τρία κρασιά/εβδομάδα) είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος από τους άνδρες που δεν έπιναν αλκοόλ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις γυναίκες μελέτες δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία και την ωορρηξία, καθιστώντας πιο δύσκολο να υπολογίσει κανείς το «γόνιμο παράθυρο» για τη σύλληψη. Ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το χρονικό διάστημα για να επιτύχετε εγκυμοσύνη.

tyria-gonimotita.jpg

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δηλαδή η κατανάλωση επτά ή περισσότερων ποτών/εβδομάδα ή περισσότερα από τρία ποτά σε μία περίπτωση) συνδέεται με βαριές ή ακανόνιστες περιόδους και στειρότητα.

Στην περίπτωση εγκυμοσύνης το αλκοόλ διαπερνά τον πλακούντα και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος του μωρού, επομένως μπορεί να επηρεάσει την υγεία του με διάφορους τρόπους. Η σοβαρότητα της βλάβης εξαρτάται από το πόσο πίνει η γυναίκα και το στάδιο της εγκυμοσύνης.

ΟΧΙ στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Μια από τις πιο συχνές απορίες των ζευγαριών που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί είναι αν πρέπει να αλλάξουν τη διατροφή τους ή να προσθέσουν συμπληρώματα για να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να συλλάβουν.

Κατά γενική ομολογία, η βελτίωση της συνολικής υγείας και του τρόπου ζωής έχει θετική επίδραση στη γονιμότητα. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεφύγετε διατροφικά την περίοδο του Πάσχα. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά (η ποικιλία είναι εξίσου σημαντική με τον όγκο για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε) και να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Συνιστάται επίσης να αποφεύγετε το αλκοόλ και τις μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Πέρα από αυτό, οι απαιτήσεις σας αλλάζουν κατά τη διάρκεια του μήνα ανάλογα με τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *