Μαμά

Τι γάλα να πίνω στην εγκυμοσύνη;

Το γάλα αποτελεί βασική πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης και βιταμίνης D, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των οστών και των ιστών του μωρού. Συμβάλλει στη διαμόρφωση της μήτρας, του πλακούντα και της αιμάτωσης, ενώ βοηθά στην πρόληψη επιπλοκών όπως το χαμηλό βάρος γέννησης και η ραχίτιδα.

Ένα έως δύο ποτήρια γάλα την ημέρα ενισχύουν τη διατροφή της εγκύου και υποστηρίζουν την ομαλή πορεία της κύησης.

Γάλα αμυγδάλου: Πώς ωφελεί την έγκυο και το έμβρυο;

Ποιο γάλα είναι καλύτερο;

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν το αγελαδινό ως το πιο υγιεινό γάλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει το καλύτερο διατροφικό προφίλ, με μια ευρεία ποικιλία βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεστε, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

Ωστόσο, αν αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά λόγω δυσανεξίας ή προσωπικής προτίμησης, τα φυτικά εναλλακτικά γάλατα μπορεί να είναι επίσης κατάλληλα.

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με το babycenter.com:

gala-amugdalou-egkyos.jpg

Αγελαδινό γάλα

Το αγελαδινό γάλα συνιστάται ευρέως στην εγκυμοσύνη γιατί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για εσάς και το αναπτυσσόμενο μωρό σας. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη δημιουργία και διατήρηση δυνατών οστών. Το αγελαδινό γάλα είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη, παρέχοντας βασικά αμινοξέα – τα δομικά στοιχεία για τα κύτταρα του μωρού σας.

Αν προσπαθείτε να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά, μπορείτε να επιλέξετε γάλα 1% ή αποβουτυρωμένο. Διαφορετικά, το 2% ή το πλήρες γάλα είναι επίσης κατάλληλο. Αποφύγετε το μη παστεριωμένο γάλα και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτό, καθώς μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια.

Γιατί οι έγκυες γυναίκες πρέπει να πίνουν γάλα;

Γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας έχει σχεδόν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το αγελαδινό γάλα και συχνά εμπλουτίζεται ώστε να περιέχει εξίσου ασβέστιο. Ωστόσο, το σώμα σας μπορεί να μην απορροφήσει όλο αυτό το ασβέστιο, επειδή η σόγια περιέχει μια φυσική ένωση που εμποδίζει την απορρόφησή του. Τα φυτικά γάλατα με γεύσεις συχνά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, οπότε αν προσέχετε την κατανάλωση ζάχαρης, επιλέξτε άγλυκες ή μη αρωματισμένες ποικιλίες.

Το γάλα σόγιας επίσης, έχει τη διατροφική σύσταση που πλησιάζει περισσότερο το αγελαδινό, και πολλοί ειδικοί το θεωρούν την καλύτερη εναλλακτική επιλογή κατά την εγκυμοσύνη.

Αν έχετε αλλεργία στα γαλακτοκομικά ή τη σόγια, το γάλα αμυγδάλου μπορεί να είναι η εναλλακτική σας. Έχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά και είναι χαμηλότερο σε πρωτεΐνη από το αγελαδινό γάλα, αλλά περιέχει φυσικά βιταμίνη A και ασβέστιο. Ορισμένες ποικιλίες είναι εμπλουτισμένες με επιπλέον ασβέστιο και βιταμίνες, όπως η D.

Γάλα ρυζιού

Το γάλα ρυζιού είναι καλή επιλογή για άτομα με αλλεργία σε γαλακτοκομικά, σόγια και ξηρούς καρπούς. Είναι χαμηλό σε πρωτεΐνη αλλά υψηλότερο σε υδατάνθρακες σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα. Ορισμένες ποικιλίες εμπλουτίζονται με βιταμίνες, όπως A και D.

Cropped Of Pregnant Woman Holding Glass Of Milk

Γάλα βρώμης

Άλλη καλή επιλογή για όσους έχουν αλλεργία σε γαλακτοκομικά, σόγια ή ξηρούς καρπούς. Αν και η βρώμη είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, το γάλα βρώμης που αγοράζετε μπορεί να έχει παραχθεί σε εξοπλισμό που επεξεργάζεται προϊόντα με γλουτένη. Αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, ελέγξτε τις ετικέτες ή φτιάξτε το μόνοι σας στο σπίτι.

Το γάλα βρώμης περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη από το αγελαδινό αλλά περισσότερους υδατάνθρακες από άλλα φυτικά γάλατα. Φυσικά περιέχει σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά, ενώ πολλές εμπορικές ποικιλίες είναι εμπλουτισμένες με ασβέστιο και βιταμίνες A και D.

Βρώμη στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διατροφικές συμβουλές για φυτικά γάλατα

Αν καταναλώνετε τακτικά φυτικά γάλατα, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνη από άλλες πηγές της διατροφής σας. Η φυτική διατροφή μπορεί να δυσκολέψει την κάλυψη των αναγκών σε βασικά θρεπτικά συστατικά για εσάς και το μωρό σας, οπότε αν είστε vegan ή vegetarian, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα της διατροφής σας και λάβετε συμπληρώματα αν χρειάζεται.

Χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιο (όπως ο χυμός πορτοκαλιού), κονσερβοποιημένα ψάρια (π.χ. σαρδέλες), τόφου με θειικό ασβέστιο, ταχίνι και ορισμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως λαχανίδα, σπανάκι, μπρόκολο και bok choy) μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών σας σε ασβέστιο.

Τα γαλακτοκομικά είναι επίσης σημαντική πηγή βιταμίνης D, οπότε αν δεν τα καταναλώνετε, προσπαθήστε να λαμβάνετε βιταμίνη D από άλλες πηγές, όπως ασφαλή για την εγκυμοσύνη λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, πέστροφα), αυγά ή εμπλουτισμένα δημητριακά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *