Μαμά

Τεχνητή νοημοσύνη και παιδιά – Πώς θα σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι γονείς

Εδώ και χρόνια, τα μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει το ρόλο των γονιών. Στο σήμερα, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε στο 100% τη τεχνητή νοημοσύνη ότι θα κάνει καλά τη δουλειά της.

Αλλά πώς θα μπορούσε το λεγόμενο ΑΙ να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτερη μαμά ή καλύτερος μπαμπάς; Yπάρχουν πολλές πρακτικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της γονικής μέριμνας, οι οποίες μπορούν να έρθουν γρήγορα και άκοπα από το κινητό σας τηλεφώνο.

1. Έναρξη συζήτησης

Χρειάζεστε βοήθεια για να ξεκινήσετε μια ουσιαστική συζήτηση με το παιδί σας ή προσπαθείτε να βρείτε από πού να «πιάσετε» ένα ευαίσθητο θέμα; Σε αυτή την περίπτωση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.

Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι ίναι απλώς ένα εργαλείο. Μην περιμένετε το παιδί σας να σας ανοιχτεί αποκλειστικά και μόνο επειδή χρησιμοποιήσατε ένα σενάριο που δημιουργήθηκε από ένα πρόγραμμα υπολογιστή. Θα πρέπει να συμμετέχετε ενεργά και να επαληθεύετε τις προτάσεις που παρέχει η ΤΝ και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιείτε, ενώ «συνδέεστε» ουσιαστικά με το παιδί σας.

2. Παραμύθια για τον ύπνο

Εάν επινοείτε ιστορίες για τον ύπνο για τα μικρά σας εν ριπή οφθαλμού, μπορεί πού και πού να χρειάζεστε μερική βοήθεια.

Μπορείτε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε προγράμματα όπως το Hypotenuse ή το Gemini για να σας γράψει μια ιστορία ή να σας δώσει ιδέες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να του δώσετε κάποιες λεπτομέρειες για το πώς φαντάζεστε την ιστορία.

3. Προγραμματισμός γευμάτων και συνταγές

Εάν εσείς και η οικογένειά σας έχετε κουραστεί να παίρνετε φαγητό από έξω, αλλά δεν έχετε χρόνο να σχεδιάζετε γεύματα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT προκειμένου να σας δώσει ιδέες για τα γεύματα της εβδομάδας, με βάση τα υλικά που έχετε στη διάθεσή σας. Υπάρχει επίσης και η ιστοσελίδα MyFridgeFood, στην οποία επιλέγετε ό,τι έχετε στο ψυγείο σας και σας δίνει πιθανές συνταγές.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα εργαλεία είναι συχνά ατελή και μπορεί να μην παρέχουν πάντα τις καλύτερες επιλογές γευμάτων για τις προτιμήσεις και τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειάς σας.

4. Αναπτυξιακά ορόσημα του παιδιού

Για τους γονείς που ανησυχούν για την ανάπτυξη του παιδιού τους, υπάρχουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση των ορόσημων της γνωστικής, κοινωνικής και γλωσσικής ανάπτυξης . Κάποιες θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση του αυτισμού. Πολλά από αυτά τα προγράμματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί κλινικά, αλλά ακούγονται πολλά υποσχόμενα, οπότε μην πάρετε τα αποτελέσματα ως ευαγγέλιο, αλλά συγκεντρώστε τα για να τα συζητήσετε με την/τον παιδίατρό σας.

5. Εύρεση παιχνιδιών και κατασκευών

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT για να πάρετε ιδέες για νήπια – και όχι μόνο – που βαριούνται εύκολα. Ζητήστε του ιδέες για παιχνίδια, επιστημονικά πειράματα , παζλ και κατασκευές που μπορείτε να κάνετε ως οικογένεια σε εσωτερικό αλλά και εξωτερικό χώρο.

Μην χρησιμοποιείτε την τεχνητή νοημοσύνη για:

1. Γονεϊκές συμβουλές

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι υποκατάστατο του ρόλου σας. Πρέπει να βρείτε ένα στυλ ανατροφής που ταιριάζει καλύτερα στην οικογένειά σας και στις αξίες σας. Δεδομένου ότι η ΤΝ δεν γνωρίζει εσάς ή το παιδί σας από πρώτο χέρι, οι πληροφορίες και οι συμβουλές που προσφέρει ενδέχεται να μην ταιριάζουν με την ιδιοσυγκρασία ή το στυλ σας.

2. Ψώνια από το σουπερμάκετ

Λέγεται ότι πλησιάζουμε σε ένα σημείο όπου τα ρομπότ θα μπορούν να ψωνίζουν για εμάς. Αυτό ακούγεται ωραίο, αλλά πώς θα εμπιστευτούμε ότι ένα ρομπότ ή μία εφαρμογή θα διαλέξει μια σωστά ώριμη μπανάνα ;

Η τεχνητή νοημοσύνη πιθανώς να αφαιρεί κάθε αίσθηση ανακάλυψης. Με άλλα λόγια, τα παιδιά σας και εσείς μπορεί να μην μάθετε ποτέ για ένα νέο βιολογικό προϊόν στα ράφια.

3. Λήψη σημαντικών αποφάσεων

Δε χρειάζεται να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν είναι καιρός για το παιδί σας, ας πούμε, να έχει λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν υποκαθιστά τη δική σας κρίση και κατανόηση των αναγκών και του παιδιού σας.

4. Παιχνίδι με τα παιδιά σας

Τα παιδιά θέλουν να παίξουν μαζί σας, όχι με έναν υπολογιστή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθέι πως ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο όπως μερικές μαθηματικές πράξεις στις οποίες εσείς δε μπορείτε να βοηθήσετε αλλά η τεχνολογία δεν είναι τέλεια, θα πρέπει προς το παρόν να ελέγχετε διπλά τους αριθμούς και τους τύπους στις εργασίες των παιδιών σας.

Πηγή: lifehacker.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *